Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Geriatri (Yaşlı Sağlığı) Nedir?​

Dünyada yaşayan her insanın güvenli bir ortamda, huzurlu ve sağlıklı bir biçimde yaşlanma hakkı vardır. Yaşadığımız çevre, bazı travmalar, genetik hastalıklar, akut rahatsızlıklar gibi birçok durum, insanların sağlıklı bir ömür devamına engel olmaktadır. Her birey, kendi sağlık ihtiyacını karşılayacak, yaşlanma ve hastalığı sırasında ayrıcalıklı hizmet ile takibine maalesef ulaşamamaktadır. 

Toplumsal, ailesel ve bireysel olarak daha uzun bir yaşam ömrü, herkes için yeni fırsatlar oluşturabilmektedir. Yaşlı bireylerde toplumda aktif yaşayabilmeli, topluma birçok yönden katkıda bulanabilmelidir. Ancak bunu sağlamanın birincil ve en önemli şartı, yaşlının sağlıklı olmasıdır. 

Küresel anlamda 60-65 yaş üstü bireylerin sayısı, önümüzdeki yıllarda giderek artmaktadır. Sağlık ve bakım hizmetleri, bu istatistikler göz önünde bulundurularak bakış açısı kazanmalıdır. Bu değişen yaş dengesine uyum sağlayan toplumlar, ilerleyen süreçte başarılı olacaktır. Bu yapıya uyum sağlayan, sağlıklı ve aktif yaşlanmaya yatırım yapan toplumlar, daha sağlıklı ve uzun bir ömrü yaşayan bireylere sağlamış olacak, hem de ekonomik ve birçok yönden, kazanımlarını artıracaktır. 

Yaşlanma, kronolojik olarak yaşın ilerlemesi ile beraber, hücre, doku, organ, düzeyinde geri dönüşsüz işlevsel ve yapısal değişimlerdir. 

*Geriatri = Yaşlı Bilimi = Yaşlı bireyleri inceleyen tıp hizmetleri dalı

Geriatri (Yaşlı Sağlığı) Nedir?

Yaşlanma, kronolojik olarak yaşın ilerlemesi ile beraber, hücre, doku, organ, düzeyinde geri dönüşsüz işlevsel ve yapısal değişimlerdir.

  • Kronolojik Yaşlanma: Doğumla beraber başlayan, zamanın devam etmesi ile geçen yılların insan ömründeki birikimidir. Yaşlılık dönemi 65 yaş ve üzeri olarak kabul edilmektedir. 65-74 yaş arası genç yaşlı,75-84 yaş arası orta yaşlılar, 85 yaş ve sonrası ileri yaşlılar olarak kabul edilmektedir. 
  • Biyolojik / Fizyolojik Yaşlanma: Hücre, doku ve organlarda meydana gelen, yıkım sürecinin artım, onarımın azalması ile ilgilidir. Yaşlanma kaçınılmaz bir sonuçtur ve bu süreçte hücrelerin fizyolojisinde birçok biriken madde ve artan değişimler görülmektedir. Hücresel değişiklikler, doku ve organlarda da etkilenim ve hatta yetmezliklere kadar ilerleyebilmektedir. 
  •  Psikolojik Yaşlanma: Yaşlanmanın psikolojik süreçlerini, bilişsel becerileri ve ruhsal davranış değişimlerini incelemektedir. Yaşlıların zeka, öğrenme, hafıza, iletişim, ruh hali, duygudurum gibi değişimlerin incelenmesi ve kayıpların takibini yapmaktadır. 
  •  Sosyolojik Yaşlanma: Yaşın ilerlemesi ile birlikte ortaya çıkan, rol, görev ve statü değişimleri olarak tanımlanmaktadır. Yaş artışı ile beraber, yeni olaylara karşı uyum zorlaşmaktadır.
  •  Toplumsal Yaşlanma: Yaşlı bireylerin sayısındaki artış sonrasında toplumsal yaşlanmadan bahsedilmektedir. Yaşlanan toplumların ihtiyaçlarının ve gereksinimlerinin belirlenmesi ve önlem alınması gerekmektedir. 

Meva Bakımevi’nde bizler, yaşlılarımızın aktif yaş almalarını, sağlık süreçlerinin sürekli takibi, temiz bakım hizmeti, fiziksel ve sosyal aktiviteler, bilişsel organizasyonlar, geziler, sosyal ortamlar ile yakınlarınızın yaşlılık sürecini en kaliteli bir biçimde geçirmelerini geriatri yaşlı bakım hizmetimizle sağlıyoruz..

Lorem ipsum dolor sit amet.