Yara, hücre, doku ve organların, yapısal ve işlevsel olarak iç ya da dış etkenler ile doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Oluş zamanına göre akut ve kronik, deri bütünlüğüne göre açık ve kapalı olarak sınıflandırılabilir. Günümüzde yara tipleri arasında en sık karşılaşılan ve ciddi problemlere neden olan bası yarası, yatak yarası ya da diğer adları ile dekübit/basınç ülseridir. Yara; bakımı, tanı, tedavi ve önleme yöntemleri bilinmesi rağmen, uzun süreli yatağa bağımlı kalan ya da belirli bir süre hareketi sınırlı olan kişilerde çok sık görülmesi, bakım ve tedavisinin uzun sürmesi ve maliyetinin yüksek olması nedeni ile sağlıkta önemini her zaman koruyan problemlerden birisidir.
Yatak yarası (bası yarası/dekübit ülseri/bası ülseri), kemik çıkıntılar üzerindeki deride ya da derin dokuda basınç, sürtünme ya da yırtılma ile ortaya çıkan lokalize doku zedelenmesidir. Ölüm ve engellilik riskini arttıran bası yaraları, özellikle hemşirelik alanında da bir kalite göstergesi olarak değerlendirilmektedir. Bası yaraları, bireylerin ağrılarını arttırır, mobilizasyonunu azaltır, bakıma ve yatağa bağımlı hale getirip yaşam kalitesini ciddi oranda azaltmaktadır.
Mobilite, aktivite ve duyusal algının azalması ile basınç ortaya çıkar. Cilt üzerinde basınç, ıslaklık (nem), sürtünme, yırtılma varlığında, beslenmenin zayıflaması, yaşın ilerlemesi, dolaşımın zayıflaması ve hareketin azalması ya da tamamen olmaması ile doku tolerasyonu azalır ve bası yaraları gelişir. Diyabet, obezite, kalp-damar hastalıkları, KOAH gibi çoğu kronik hastalık ile beraber doku hasarı artar, beslenmenin de azalmasıyla beraber bası yarası riski artar.
Bası yaralarını önlemek, tedavisine göre hem maliyeti daha düşük hem de daha kolaydır. Maalesef ki yara bakımı doğru ve etkili yapılmayan, profesyonel destek almayan hastalar, yara ilerlediği zaman cerrahi müdahaleye kadar durumu kötüleşebilmektedir. Yara oluşumunun önlenmesi için, bilimsel yaklaşımların uygulanması, hastaya özgü risk faktörlerinin takibi ve kişiye özel planlama yapılmalıdır.
Önleyici tedbirler alınsa bile, bazı hastalarda bası yarası yine de gelişebilmektedir. Bası yarası oluştuktan sonra, artık kronik bir yaradır ve profesyonel tedavi-bakım gerektirmektedir. Bu yara tedavisi/bakımı bası yarasının evrelemesine göre planlanmalıdır. Bası yaraları I- II- III-IV olmak üzere toplam 4 evreden oluşmaktadır ve I’ den IV’ e doğru ilerledikçe yaranın durumu kötüleşmektedir. Sırası ile kızarıklık, morarma, büller, dokuda sıcaklık, çizik gibi durumlar ile başlayıp doku kaybı, derinin, kasın ve kemiğin etkilendiği nekrotik dokulara kadar ilerleyebilmektedir.
Bazı yaralarının tedavisinde, öncelikle yara değerlendirilmeli, ölü doku var ise uygun malzemeler ile temizlenmeli, hastada enfeksiyon var ise kontrol altına alınmalı, yaranın uygun nemlendirilmesi sağlanmalı, dokunun kanlanması arttırılmalı ve yara bölgesi korunmalıdır. Yapılan her pansuman esnasında, yara tekrardan değerlendirilmelidir.
Pansuman esnasında, dokunun uygun malzeme ile temizlenmesi, dokunun zarar görmesini önlemek, enfeksiyon ve koku kontrolü için önemlidir. Sonrasında hastaya, düzenli olarak dokuya uygun pansuman yapılmalı ve gereken durumlarda doku kapatıcı ek malzeme ve tedaviler uygulanmalıdır. Hasta sık aralıklarla pozisyonlanmalı, yastıklar ile desteklenmeli ve doku bariyer krem ve nemlendiriciler ile korunmalı ve hasta devamlı temiz tutulmalıdır. Hastanın kişisel bakımında mutlaka titiz davranılmalıdır. Kişisel bakımını kendisini gerçekleştiremeyen kişilerde, ya da yatağa tam/yarı bağımlı hastalarda alt bezi, idrar sondası vb. temizliğine ayrıca hassasiyet gösterilmelidir.
Doğru ve etkili yara bakımı, profesyonel bakım ve tedavi gerektiren bir durumdur. Bu nedenle, hasta bakım personeli, hemşire ve doktorun koordineli çalışması ile, önleme, kontrol ve doğru tedavi şekli uygulanarak iyi sonuçlar elde etmek mümkündür.
Günümüzde hastalıkların artması ile yara oluşma ve ilerleme sıklığı artmaktadır. Uygun tedavi ile müdahale edilmediği sürece, genel sağlık durumunun kötüleşmesi ve ölümlere neden olabilmektedir.
Meva Bakımevi’ nde yara bakımı için alanında uzman kurum doktorlarımız, uzman hemşirelerimiz ve hasta bakım personellerimiz ile, doğru ve etkili yara bakımı/tedavisi ile optimum düzeyde ortam oluşturularak, yara iyileşmesi sağlanmaktadır. Ayrıca 24 saat yatağa bağımlı ve hareketi sınırlı olan kişilerde pozisyonlama ve önleme uygulamaları ile yara oluşumunun önüne geçilmektedir.
Meva Bakım Evi
We firmly believe that the internet should be available and accessible to anyone, and are committed to providing a website that is accessible to the widest possible audience, regardless of circumstance and ability.
To fulfill this, we aim to adhere as strictly as possible to the World Wide Web Consortium’s (W3C) Web Content Accessibility Guidelines 2.1 (WCAG 2.1) at the AA level. These guidelines explain how to make web content accessible to people with a wide array of disabilities. Complying with those guidelines helps us ensure that the website is accessible to all people: blind people, people with motor impairments, visual impairment, cognitive disabilities, and more.
This website utilizes various technologies that are meant to make it as accessible as possible at all times. We utilize an accessibility interface that allows persons with specific disabilities to adjust the website’s UI (user interface) and design it to their personal needs.
Additionally, the website utilizes an AI-based application that runs in the background and optimizes its accessibility level constantly. This application remediates the website’s HTML, adapts Its functionality and behavior for screen-readers used by the blind users, and for keyboard functions used by individuals with motor impairments.
If you’ve found a malfunction or have ideas for improvement, we’ll be happy to hear from you. You can reach out to the website’s operators by using the following email
Our website implements the ARIA attributes (Accessible Rich Internet Applications) technique, alongside various different behavioral changes, to ensure blind users visiting with screen-readers are able to read, comprehend, and enjoy the website’s functions. As soon as a user with a screen-reader enters your site, they immediately receive a prompt to enter the Screen-Reader Profile so they can browse and operate your site effectively. Here’s how our website covers some of the most important screen-reader requirements, alongside console screenshots of code examples:
Screen-reader optimization: we run a background process that learns the website’s components from top to bottom, to ensure ongoing compliance even when updating the website. In this process, we provide screen-readers with meaningful data using the ARIA set of attributes. For example, we provide accurate form labels; descriptions for actionable icons (social media icons, search icons, cart icons, etc.); validation guidance for form inputs; element roles such as buttons, menus, modal dialogues (popups), and others. Additionally, the background process scans all the website’s images and provides an accurate and meaningful image-object-recognition-based description as an ALT (alternate text) tag for images that are not described. It will also extract texts that are embedded within the image, using an OCR (optical character recognition) technology. To turn on screen-reader adjustments at any time, users need only to press the Alt+1 keyboard combination. Screen-reader users also get automatic announcements to turn the Screen-reader mode on as soon as they enter the website.
These adjustments are compatible with all popular screen readers, including JAWS and NVDA.
Keyboard navigation optimization: The background process also adjusts the website’s HTML, and adds various behaviors using JavaScript code to make the website operable by the keyboard. This includes the ability to navigate the website using the Tab and Shift+Tab keys, operate dropdowns with the arrow keys, close them with Esc, trigger buttons and links using the Enter key, navigate between radio and checkbox elements using the arrow keys, and fill them in with the Spacebar or Enter key.Additionally, keyboard users will find quick-navigation and content-skip menus, available at any time by clicking Alt+1, or as the first elements of the site while navigating with the keyboard. The background process also handles triggered popups by moving the keyboard focus towards them as soon as they appear, and not allow the focus drift outside it.
Users can also use shortcuts such as “M” (menus), “H” (headings), “F” (forms), “B” (buttons), and “G” (graphics) to jump to specific elements.
We aim to support the widest array of browsers and assistive technologies as possible, so our users can choose the best fitting tools for them, with as few limitations as possible. Therefore, we have worked very hard to be able to support all major systems that comprise over 95% of the user market share including Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera and Microsoft Edge, JAWS and NVDA (screen readers).
Despite our very best efforts to allow anybody to adjust the website to their needs. There may still be pages or sections that are not fully accessible, are in the process of becoming accessible, or are lacking an adequate technological solution to make them accessible. Still, we are continually improving our accessibility, adding, updating and improving its options and features, and developing and adopting new technologies. All this is meant to reach the optimal level of accessibility, following technological advancements. For any assistance, please reach out to